Thursday, March 29, 2012

Tanda-tanda Kasih Sayang Allah..


  1. Suka untuk bertemu yang dikasihi secara terbuka dan terang-terangan di Darul salam. Tidak tergambar oleh kita bagaimana hati mengasihi seseorang melainkan suka untuk melihat dan berjumpa dengan yang dikasihi. Apabila diketahui bahawa untuk bertemu itu tidak mungkin tercapai melainkan dengan meninggalkan dunia dan mati, maka sepatutunya ia suka untuk mati yang pastinya sudah tidak boleh dielakkannya itu. Seorang pengasih tidak merasa penat untuk bermusafir dari tanah airnya menuju kediaman kekasihnya. Mati itu adalah kunci pertemuan dan pintu masuk kepada penyaksian. Rasulullah s.a.w bersabda: ertinya: " Sesiapa yang suka bertemu Allah, maka Allah suka bertemu dengannya".

  1.  Antara tandanya juga adalah dia mendahulukan apa yang dikasihi Allah berbanding apa yang dia kasihi secara zahir mahupun batin. Ia beriltizam dengan kesusahan amal, menjauhkan diri dari menurut kehendak nafsu, meninggalkan sifat malas, terus menerus mentaati Allah dan bertaqarrub  kepada Allah dengan amalan-amalan sunat. Sentiasa menuntut kelebihan darjat di sisi Allah seperti mana seseorang menuntut kedekatan hati dengan kekasihnya. Kadangkala Allah menyifatkan mereka yang berkasih sayang ini dengan satu ithar. Firman Allah, ertinya: " Mereka mengasihi orang yang berhijrah kepada mereka, di dalam dada mereka tidak ada apa-apa keperluan dari apa yang mereka berikan. Mereka mengutamakan  ( yang lain) berbanding dirinya sekalipun mereka pun  mempunyai keperluan tersendiri.

  1. Tenggelam dalam zikrullah. Lidahnya dan hatinya sentiasa mengingati Allah. Orang yang menyukai sesuatu tentu sekali akan banyak mengingatinya. Oleh sebab itu antara tanda-tanda kasihkan Allah, suka mengingatinya ( zikir), sukakan al-Quran kalamullah, sukakan Rasulullah s.a.w serta suka apa-apa yang disandarkan kepada Rasulullah.

  1. Kegembiraan dengan berkhalwat dengan Allah,munajatnya kepada Allah, sentiasa mentilawahkan kitab Allah. Dia juga sentiasa melakukan tahajud, menggunakan ketenangan dan keheningan malam untuk menghapus segala rintangan yang ada. Darjat cinta terendah adalah merasai kenikmatan berada bersama yang dikasihi dan mampu bermunajat kepada-Nya. Maka sesiapa yang tidur dan berbual-bual itu lebih seronok lebih baik kepadanya berbanding munajat kepada Allah, maka bagaimanakah nasib kasih sayangnya??

  1. Tidak bersedih di atas kehilangan apa-apa selain Allah. Lebih sedih dan pedih hatinya apabila berlalu setiap saat tanpa zikrullah dan tanpa mentaatinya. Selalu menghitung diri di atas kealpaan dengan mohon simpati, hisab diri dan juga taubat.

  1. Merasa nikmat dengan melakukan ketaatan dan tidak merasa  keberatan atau kepenatan. Kata al-Junaid: " Tanda orang yang mengasihi adalah berterusan aktiviti. Dengan syahwat fizikalnya lemah namun dengan hati dia tidak akanlemah".

  1. Merahmati dan mengasihi seluruh hamba Allah. Tegas terhadap seluruh musuh Allah dan sesiapa yang mengundang kebencian Allah. Firman Allah yang bermaksud : " Orang-orang yang tegas terhadap kuffar dan saling merahmati di antara mereka". Tidak menjejaskan mereka sebarang celaan manusia dan tidak ada sesuatu yang boleh mengalih kepada kemurkaan Allah.

  1. Kasihnya itu disertai takut di bawah kehebatan dan kebesaran Allah. Ada yang menyangka takut itu bertentangan dengan kasih. Sebenarnya itu tidak betul. Malah memahami kebesaran itu akan melahirkan perasaan hebat sebagaimana menyelami keindahan melahirkan rasa cinta. Khusus bagi orang yang bercinta itu ada beberapa ketakutan pada maqam cinta. Pertamanya: Takutkan beralih cinta. Lebih dahsyat dari itu takut terhijab cinta. Lebih dasyat dari itu lagi adalah takut menjauh diri. Makna-makna ini digambarkan oleh Allah di dalam surah Hud yang disifatkan oleh Rasulullah sebagai telah memutihkan kepala baginda s.a.w ertinya: " Hud telah memutihkan kepalaku". Ungkapan ini disebut oleh Rasulullah s.a.w ketika mendengan potongan ayat. Ertinya: Alangkah jauhnya ahli Madyan sebagaimana jauhnya kaum tsamud."

Pemerhatian terbesar pada alamat-alamat dan sebab-sebab ini ialah kebanyakannya itu adalah perbuatan-perbuatan dalam komunikasi kemanusiaan, berkait dengan masyarakat, manusia pada kehidupan dan akhlak mereka.

Saudaraku….adakah anda ingin menggapai cinta Allah??

Beriltizamlah dengan amalan-amalan fardu dan tambahkan dengan bekalan-bekalan sunat..ikutilah jejak langkah Nabi s.a.w….jadilah orang yang bermanfaat untuk orang lain. ..sertai mereka dalam kehidupan mereka…ziarahi mereka…belanjakan untuk mereka…berikan khidmat untuk mereka…isikanlah hajat dan keperluan mereka…masukkanlah kegembiraan dalam hati mereka.

Lakukanlah semua ini, nescaya Allah akan memanggil Jibril untuk memberitahu bahawa Dia mengasihi dirimu…..

Salam mujahadah dariku untuk menggapai cinta Allah..

Dipetik dari Majalah Mihwar..Rujukan Generasi Pewaris...


No comments:

Post a Comment